Därför ska du aldrig hyra en landningssida

I detta blogginlägg så kommer jag att förklara varför det inte är rekommenderat att hyra en landningssida för att generera leads till sin verksamhet. Det är nämligen så att samlat på mig kunskap efter att ha arbetat inom branschen i en längre tid jag vet exakt hur dessa landningssidor fungerar och varför nästan alla som har hyrt en landningssida har känt sig besvikna i slutändan.

Vad är landningssida?

Back in the days var var det ganska så viktigt att inkludera sökordet i URL:en för att synas väl på Google, men nu är Google inte så längre.

En sida som med exakt ord i url, exempelvis “papptak i Stockholm”. En sådan landningssida kostar vanligtvis runt 10 000 kr per månad, och företaget som hyr sidan förbinder sig oftast för ett år. Målet är att ge trafik till kundens hemsida genom att fånga in leads.

Nackdelen med hyrd landningssida

Svårt får några garantier om ett visst antal leads varje månad och som hyrare av en landningssida så vet du faktiskt inte var dessa leads kommer ifrån. Troligtvis är de köpta leads, då företaget tjänar 120 000 kr per år från dig, så har de råd att köpa leads för att hålla dig “nöjd” samt du är ändå låst i ett bundet avtal. Bra SEO tar även lång tid, så är inte sidan på sidan 1 redan, så kan det ta flera månader få upp en sida första sidan i Googles sökresultat och då kan du lika väl optimera din egna hemsida och den kommer ranka snabbare då den har högre aktouritet.

Här är ett verkligt exempel från en av mina kunder som hyrde en landningsida:

En kund hyrde en landningssida, och det lovades att sidan skulle rankas högt på Google, helst på position 2 (alltså inte över kundens egna sida). Ett års kontrakt signerades, och arbetet skulle påbörjas.

Jag, som var ansvarig för marknadsföringen, visste inte ens om denna landningssida eftersom det sluga företaget hade kontaktat sajtägaren bakom min rygg och sålt in tjänsten. Detta är tyvärr vanligt förekommande – stora löften ges utan att kunna hålla dem säljs till en okunnig person.

Kunden visste inte att jag tidigare hade varit på en arbetsintervju hos samma företag som sålde landningssidan till honom. På intervjun så avslöjade dom hur de lurade kunder genom att ta deras egna texter, ändra dem lite och sedan publicera dem på hemsidan. Ägaren sa: “Vi flyttar om vart tredje ord så att texten blir unik” (detta var innan AI fanns). Kunden fick sin landningssida, jag hörde aldrig om några leads levererades först stannade kunden kvar som kund i av rädsla för att företaget annars skulle hyra ut landningssidan till deras största konkurrent. Detta är en enkel vinst, och alla som säljer landningssidor tjänar på det göra så här.

Vad hände då?
Jag förklarade för kunden att de hade blivit lurade, och de valde att säga upp kontraktet. Landningssidan syntes knappt högt i sökresultaten längre och nådde bara sida två under det första året kunden hyrde den. Problemet med sidan var att de i princip kopierade hela innehållet och inte arbetade aktivt med att bygga upp den med länkar. Det var bara en sajt med unikt IP som genererade pengar åt företaget.

Sidan idag syns inte på Google, jag kikat 12 sidor bak på Google så det var inte så lätt hyra ut sidan till deras värsta konkurrent trots allt.

Lägg hellre dom 10 000 kr/månad på din egna hemsida med en SEO-konsult.

Så vad bör du göra istället för att hyra en landningsida?

Du kan skapa en unik URL som t.ex. dittföretag.se/papptak-i-stockholm/ och optimera den med lokal SEO om ditt företag verkar i hela Sverige. Lokala sökningar har färre konkurrenter och är lättare att ranka på, så du behöver inte hyra en landningssida.

Använd de sparade pengarna för att skapa en snygg lokal landningssida med tydliga call-to-action och sponsra den med Google Ads och meta-annonsering. Du måste också se till att äga din egen annonsering för att undvika att stå utan tracking. (Att allt arbeta sker via dina egen Google ads konto och Facebook business och där du kan lägga till konsulter som användare.

Det finns många fällor där ute, men det är positivt att allt färre väljer att hyra landningssidor och istället äger sin egen trafik. Berätta har du någon erfarenhet av landningsidor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Serpen

Har du tappat extremt mycket trafik på hemsidan?

Har du tappat extremt mycket trafik på din hemsida? Låt oss ta reda på varför. Att se en dramatisk minskning av trafik på din webbplats kan vara en av de mest frustrerande upplevelserna för webbplatsägare och marknadsförare. Det kan få dig att undra vad som har gått fel och vad du kan göra för att […]

Read More
att synas på Google
Serpen

Indexeringsproblem: Varför syns inte din Hemsida på Google?

Att ha en hemsida som inte syns på Google är som att ha en bok som är gömd i en bibliotekshylla utan någon indexering. För att dra nytta av den enorma trafiken som Google kan generera, måste din hemsida indexeras korrekt. Om din hemsida inte verkar dyka upp i sökresultaten, kan det finnas indexeringsproblem som […]

Read More
synas på google maps så gör man för synas på google maps
Serpen

Synas på Google Maps? Så gör man för synas på Google maps!

Att synas på Google Maps är avgörande för många företag, särskilt de som riktar sig till en lokal publik. En hög lokal rankning på Google kan hjälpa dig att nå ut till potentiella kunder i ditt område och öka din synlighet. Här är några tips för att förbättra din lokala rankning på Google Maps: Synas […]

Read More